Miért szükséges az orrszívás, hogyan taníthatom meg gyermekemnek a helyes orrfújást?

Gyerekek és orrfújás – Mikortól bízhatjuk az orrfújást a picire?

Az orrfújást ugyanúgy tanuljuk, mint a járást és a beszédet, így a helyes technika elsajátításához el kell érni egy bizonyos fejlettségi szintet.
De hány éves koruktól hagyhatjuk rá az orrfújást gyermekünkre?


Az orrszívás a legtöbb szülő számára ismert kifejezés, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az orrszívó készülék segítségével eltávolítjuk a pici orrából a felesleges váladékot. Fontos, hogy figyeljük, megfelelően áramlik-e a levegő a baba orrnyílásain keresztül, ugyanis az orrban felgyülemlett váladék betokozódhat, melynek következtében arcüreg-, hallójárat-, de akár homloküreg-gyulladás is kialakulhat. Rendszeres orrszívásra nincs szükség, de megfázásos időszakokban, valamint egy-egy sírósabb nap végén érdemes lehet elővenni az orrszívót.

Ahogy a járás vagy a beszéd, úgy az orrfújás megtanulására is egyénenként eltérő időszakokban kerül sor, de általánosságban kimondhatjuk, hogy 2-3 éves kortól segítséggel, kb. öt éves kortól pedig már önállóan is ki tudják fújni a kicsik az orrukat. A gyerekek leginkább utánzással tanulnak, így érdemes nem csak szóval, tettekkel is elmagyarázni, mi az orrban felgyülemlett váladék kifújásának leghatékonyabb módja.

Ha biztosra akarunk menni, érdemes lehet játékos feladattal rávezetni a gyereket arra, hogy bizony nem csak a szájával, hanem az orrával is tud erősen fújni: kérjük meg a kicsit, hogy úgy fújjon el egy gyertyalángot, hogy csak az orrlyukát használja. A hatodik születésnapi torta mindegyik gyertyáját már orral is el fogja tudni fújni.

A megfelelő zsebkendőhasználat is hozzátartozik a teljes tanulási folyamathoz: ha gyermekünk látja, hogy mi minden orrfújás után kidobjuk a szemetesbe a papírzsebkendőt, és hogy szappannal alaposan kezet is mosunk utána, valamint amikor csak ő fúj orrot, kedvesen emlékeztetjük arra, hogy ilyenkor mi a teendő, biztosak lehetünk abban, hogy idővel rögzül nála a viselkedés.


Vény nélkül kapható gyógyszer
21STADASNUP3OP1/2021.09.08.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!