Mit érdemes tudnia az orrdugulásról?

Mi az az orrdugulás?

Az orrdugulást a nyálkahártya ödémás megvastagodása okozza, ami fizikai akadályt képez a légáramlásnak, ebben az esetben akár szó szerint nem kapunk levegőt az orrunkon keresztül. Az orrdugulás előfordulhat allergia vagy vazomotor rinitisz tüneteként, ekkor az említett nyák vizenyes; közönséges nátha esetén a nyák sárgás, arcüreggyulladás esetén zöldes színű. Ezek a jellegzetességek különíthetik el az allergiát a fertőzéstől.

Milyen következményei lehetnek az orrdugulásnak?

Az orrdugulás rendkívül kellemetlen lehet. Negatívan befolyásolja az életminőséget, hiszen nem tudunk általa megfelelően aludni, beszélni, hatással van arra, ahogyan eszünk, iszunk, beszélünk, sőt, sokszor az ízeket sem érezzük miatta.
Ha az orr bedugult, kénytelenek vagyunk szájon át lélegezni, ebben az esetben az orr nem tudja felmelegíteni és párásítani a levegőt, ami így a szájon át hidegen, porral és baktériumokkal együtt jut be a tüdőbe, emiatt pedig nő a fertőzés veszélyének kockázata.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Amennyiben egy hét után nem múlik el az orrdugulás, érdemes orvoshoz fordulnunk, de a megfázásos tünetek akár két hétig is elhúzódhatnak, allergia esetén pedig még tovább is fenn állhatnak.
Fontos tudni, hogy az orrspray-k tartós és túlzott alkalmazása reaktív vérbőséget okozva rontja a fennálló orrdugulást, ezért az ajánlott adagot nem szabad túllépni.

Miben tud segíteni a Snup® orrspray?

A Snup® oldatos orrspray xilometazolin-hidroklorid hatóanyag tartalmának köszönhetően csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát, és segíti a váladékürülést az orr melléküregeiből.

Az itt írtak kizárólag általános információk, amelyek tájékoztató jellegűek, így azok nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatot, diagnózist és az esetleges kezelést, továbbá nem céljuk az egyén egészségével, kezelésével kapcsolatos tanácsadás.
Egészségügyi probléma, illetve betegség esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!


Vény nélkül kapható gyógyszer
21STADASNUP3OP1/2021.09.08.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!