Mit tehetünk, mi nem ajánlott, és mik a legelterjedtebb tévhitek a nátháról?

Mit tehetünk, mi nem ajánlott, és mik a legelterjedtebb tévhitek a nátháról?

A sport megoldás lehet a megfázás megelőzésére. De ha már betegek vagyunk: csak óvatosan! Minél súlyosabb a megfázás, annál nagyobb esély van pl. szívizomgyulladásra vagy akár a keringés is összeomolhat. Kapcsoljunk inkább alacsonyabb fokozatra – egy kellemes séta ideális lehet. Gyógyulás után is csak fokozatosan kezdjük újra a sportolást. Láza is volt? Akkor inkább várjon még egy hétig.
A munkába járást is jól meg kell gondolni. Alapelv: ha a megfázás nem annyira súlyos, és a munkánk sem túl megerőltető, hamarabb mehetünk vissza dolgozni. Hallgasson a szervezetére, és inkább legyen óvatos. Ha lázas, mindenképpen maradjon otthon. Ha dolgozni megy: tartson távolságot a kollégáitól, hogy elkerülje a fertőzést.
Ha náthás, ne igyon alkoholt. Az alkohol gyengíti az immunrendszert, amelyre pedig most nagy szükséged van. Inkább igyon különféle teákat. A tea finom, és még segíthet is. A gyömbértea például csökkenti a gyulladást és erősíti az immunrendszert. Egészségére!

Igaz vagy hamis? A öt legelterjedtebb állítás a nátháról!

A megfázást ki lehet izzadni a szaunában:

A szauna valóban jót tesz az immunrendszernek. De: Ha meg van fázva, akkor inkább mondjon le róla. A szaunázás ugyanis nagyon megterheli a keringést, és ez nem tesz jót az amúgy is legyengült szervezetnek.

Egy fürdő véget vethet a náthának:

A megfázás elleni fürdő valóban hatásos lehet, a meleg segíti a gyógyulást. De: Súlyos megfázásnál inkább mondjon le a fürdőről. Túlterhelheti a keringést, épp úgy, mint a szaunázás.

Megfázásnál jó a zöldség és a gyümölcs:

A természetes vitaminok és tápanyagok mindig jók – megfázásnál is. Segítse a szervezetét és az immunrendszerét, egyen sok gyümölcsöt és zöldséget. Ez nem tévhit, ez így igaz.

A hagyma leküzdi a fájdalmat:

Ez a kis gumó valóságos csodaszer. Mondjunk példákat? Pakolásként enyhíti a fülfájást. A hagymás borogatás és a hagyma leve jó torokfájás és köhögés ellen.

Aki meg van fázva, maradjon ágyban:

Minél súlyosabb a megfázás, annál inkább feküdni kell. Enyhébb esetekben azonban jót tehet a könnyű mozgás, a napfény és a friss levegő.

Az itt írtak kizárólag általános információk, amelyek tájékoztató jellegűek, így azok nem helyettesítik az orvosi konzultációt, vizsgálatot, diagnózist és az esetleges kezelést, továbbá nem céljuk az egyén egészségével, kezelésével kapcsolatos tanácsadás.
Egészségügyi probléma, illetve betegség esetén forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!


Vény nélkül kapható gyógyszer
21STADASNUP3OP1/2021.09.08.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!